Причини пошкодження матриці лиття під тиском

- 2022-08-10-

У виробництві лиття під тиском поширеними формами пошкодження форми є тріщини та тріщини. Стрес є основною причиною псування. Термічний, механічний, хімічний і експлуатаційний вплив є джерелами напруги, включаючи механічну напругу та термічну напругу. Стрес породжується:



ï¼1ï¼ У процесі обробки та виготовлення форми



1. Проблема якості заготівлі. Деякі прес-форми мають тріщини після виготовлення лише кількох сотень штук, і тріщини розвиваються швидко. Можливо, що під час кування враховуються лише зовнішні розміри, тоді як пухкі дефекти, такі як дендритні кристали, змішані карбіди, усадочні порожнини та бульбашки в сталі, розширюються та подовжуються вздовж методу обробки, щоб утворити лінію потоку, яка має a великий вплив на подальшу деформацію загартування, розтріскування, крихкість і тенденцію до руйнування під час використання.



2. Напруга різання, що виникає під час кінцевої обробки, такої як токарна обробка, фрезерування та стругання, може бути отримана за допомогою проміжного відпалу.



3. Під час шліфування загартованої сталі виникає напруга шліфування, а під час шліфування утворюється тепло тертя, що призводить до пом’якшувального шару та шару зневуглецювання, що знижує міцність на термічну втому та легко призводить до гарячої тріщини та ранньої тріщини. Після завершення шліфування сталь H13 можна нагріти до 510-570 і витримати одну годину кожні 25 мм для відпалу під напругою.



4. Електроерозійна обробка створює напругу. На поверхні форми утворюється білий і яскравий шар, збагачений електричними елементами та діелектричними елементами, який є твердим і крихким. Сам цей шар матиме тріщини та напругу. Під час EDM слід використовувати високу частоту, щоб зменшити білий світлий шар до мінімуму, а для його видалення слід використовувати метод полірування та провести відпуск. Гартування проводити при температурі гарту.



ï¼2ï¼ Під час обробки форми



Неправильна термічна обробка призведе до розтріскування цвілі та передчасного браку. Зокрема, поверхневі тріщини та розтріскування відбуватимуться після тисячі разів лиття під тиском, якщо прийнято лише загартування та відпустку, а потім процес поверхневого азотування. Напруга, що виникає під час загартування сталі, є результатом суперпозиції термічної напруги під час охолодження та структурної напруги під час фазового перетворення. Напруга гарту є причиною деформації та розтріскування, а напруга породжується відпуском.



ï¼3ï¼ У процесі виробництва лиття під тиском



Температура, до якої слід попередньо нагріти форму перед виготовленням. В іншому випадку, коли високотемпературна металева рідина заповнюється, це призведе до охолодження, що призведе до збільшення температурного градієнта внутрішнього та зовнішнього шарів прес-форми, утворення термічної напруги та спричинення тріщин або навіть тріщин на поверхні форми. У процесі виробництва температура форми постійно підвищується. Коли температура прес-форми перегрівається, матриця легко прилипає, і рухомі частини виходять з ладу, що призводить до пошкодження поверхні матриці. Система контролю температури охолодження повинна бути встановлена ​​для підтримки робочої температури прес-форми в діапазоні.